piątek, 26 czerwca 2015

Kącik kucharski: Lody owocowe


Składniki:

-470 ml zimnej wody 
-płatki róży 
-cukier puder 
-15 ml soku z cytryny 
-kiwi 
-truskawki 
-melon 
-ananas 
-mięta 
-jagody (czarne) 

Narzędzia:

-dzbanek
-osobna miska na każdy smak lodów
-kubeczki lub specjalne foremki do lodów
-patyczki

Sposób przygotowania:


Do dzbanka wlewamy zimną wodę. Wsypujemy cukier puder (1-2 łyżki). Następnie wyciskamy sok z cytryny i dodajemy go do dzbanka. Mieszamy! Pora na owoce. Myjemy je wszystkie (dokładnie), następnie obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę (lub plasterki). Teraz trzeba zdecydować jakie owoce chcemy na patyku. Niech wyobraźnia działa. Każdą kombinację wrzucamy do osobnych misek. Do pojemniczków po serkach lub jogurtach-wkładamy przygotowane owoce. Oczywiście każda miska do jednej z kubeczków. Następnie zalewamy wodą ze dzbanka. Wkładamy patyczki do pojemniczków. I wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (4 lub więcej).  

EFEKT KOŃCOWY


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz